Medische handschoenen en alles wat je erover moet weten

Tips en tricks over het correcte gebruik van medische handschoenen. Hoe vind ik de juiste maat voor mijn onderzoekshandschoenen? Wanneer gebruik ik best steriele handschoenen? Wat is het verschil tussen vinyl en nitril handschoenen? Of kies ik toch maar voor latex handschoenen?

 

Medische handschoenen en alles wat je erover moet weten

Medische handschoenen, onderzoekshandschoenen of gewoon wegwerphandschoenen, zijn allemaal termen die weleens gehanteerd worden in de medische of gezondheidssector voor handschoenen voor éénmalig gebruik.

Witte handschoenen

 

Waarom handschoenen dragen?

Het gebruik van medische handschoenen als beschermingsmiddel vermindert het risico op overdracht van micro-organismen tussen de gezondheidswerker en patiënt. Het dient dus zowel ter bescherming van de verpleegkundige, arts, etc en de te behandelen patiënt.

Onderzoekshandschoenen bestaan er in allerlei materialen en zowel in steriele of niet-steriele vorm. Onderstaande tabel geeft aan wanneer het aangewezen is niet-steriele dan wel steriele handschoenen te gebruiken.

 

Niet-steriele handschoenen

Steriele handschoenen

• Gebruik steeds niet-steriele handschoenen wanneer er mogelijk contact gemaakt wordt met bloed, lichaamsvochten of slijmvliezen.

• Draag niet-steriele handschoenen wanneer men gebruik maakt van vuil verpleegmateriaal of in contact komt met oppervlakken die mogelijk in aanraking kwamen met lichaamsvochten, bloed of slijmliezen.

• Als je huidletsels hebt, zijn niet-steriele handschoenen ten zeerste aangewezen bij elk direct contact met patiënten of verpleegmateriaal.

• Draag steeds steriele handschoenen bij rechtstreeks contact met steriele weefsels of lichaamsvochten.

• Gebruik altijd steriele handschoenen bij rechtstreeks contact met steriel materiaal dat ook als dusdanig gebruikt zal worden.

 

 

 

 

 

 

Voorbeelden

• Rechtstreeks patiëntencontact waarbij mogelijk contact is met bloed, slijmvliezen of niet intacte huid

• Bloedafname

• Plaatsen van perifere katheter

• Intiem toilet

• Opruimen lichaamsvochten of ledigen recipiënt met lichaamsvocht

• Manipulatie gebruikte instrumenten

• Manipulatie afval

 

Voorbeelden

• Chirurgische procedure

• Plaatsen centraal veneuze katheter

• Plaatsen blaassonde

• Bevalling

• Manipulatie steriel materiaal

 

 

 

 

Het juiste gebruik van handschoenen

Hou steeds volgende elementen in acht:

 • Handschoenen zijn géén vervanging voor een goede handhygiëne. Was of desinfecteer je handen vóór en ná het gebruik van handschoenen.
 • Draag geen ringen, nagellak of polshorloge onder de handschoenen.
 • Vervang je handschoenen zodra je ziet dat ze stuk, vuil of nat zijn. Probeer het gebruik van je handschoenen niet te verlengen door ze te wassen of te desinfecteren. Het materiaal is hiertegen niet bestand en zal zijn beschermende functie verliezen en sneller stuk gaan.
 • Onderzoekshandschoenen zijn wegwerphandschoenen; gebruik nooit dezelfde handschoenen bij meerder patiënten.
 • Als je handschoenen aan hebt, vermijdt dan contact met je gezicht, kledij, deurknoppen, tablets, telefoons, etc. kortom met elk oppervlakte dat het risico op contaminatie verhoogt.

 

Handhygiëne

 

De verschillende materialen

Onderzoekshandschoenen worden gemaakt uit verschillende materialen, die elk hun specifieke eigenschappen hebben.

 

Latex of natuurrubber

Latex is van oudsher één van de meest gebruikte materialen voor medische handschoenen. Ze zijn zeer elastisch, scheurvast en bieden een groot draagcomfort. Latex handschoenen geven een goede beweeglijkheid en pasvorm. Men behoudt er voldoende gevoel en tastzin mee en ze kunnen tegen hoge temperaturen. Het grootste nadeel is dat veel mensen allergisch reageren op latex.

 

Vinyl

Deze handschoenen worden gemaakt uit polyvinylchloride of kortweg PVC en zijn vaak het eerste alternatief voor mensen met een latex-allergie. Vinyl handschoenen hebben een vergelijkbare elasticiteit als latex handschoenen. Ze zijn bovendien beter bestand tegen bepaalde stoffen. Nadeel is dat ze minder scheurvast zijn bij contact met scherpe voorwerpen of nagels.

 

Nitril

Nitril (voluit gecarboxyleerde butadieen-acrylonitril, een synthetisch rubber) handschoenen zijn evenzeer latexvrij. Ze zijn wel enigszins minder elastisch dan latexhandschoenen, maar beschikken verder over uitstekende fysieke eigenschappen. Ze geven de drager een hoge mate van bewegelijkheid en tastzin. Daarnaast zijn nitril handschoenen bestand tegen veel verschillende soorten chemicaliën (behalve alcoholen), virussen en sterke mechanische belastingen.

 

PE

Polyethyleen (PE) handschoenen hebben niet zo’n goede fysieke eigenschappen en gaan vrij gemakkelijk stuk. Zij halen niet de vereiste EN 455 norm en zijn daarom ongeschikt voor medisch gebruik.

 

Gepoederd of niet gepoederd

De meeste types handschoenen zijn verkrijgbaar in gepoederde of niet-gepoederde versie. Het poeder (doorgaans maïszetmeelpoeder) wordt toegevoegd om het aantrekken van de handschoenen te vergemakkelijken. Bovendien absorbeert het transpiratie en geven ze daardoor een aangenamer gevoel bij langdurig gebruik.

 

Europese Normen voor handschoenen

Handschoenen voor medisch gebruik moeten voldoen aan de Europese Norm EN 455. Deze norm bepaalt o.a. de kwaliteit (Acceptable Quality Level of AQL) en eigenschappen van medische handschoenen. Dit omvat dingen als de afmetingen, scheurvastheid, eiwit- en poedergehalte, en materiaalveroudering. Worden de handschoenen ook gebruikt met de primaire bedoeling de gebruiker (en niet enkel de patiënt) te beschermen, dan is ook de norm EN 374 van belang. Deze norm bepaalt o.a. de prestatie-eisen en de weerstand tegen penetratie en permeatie van chemicaliën en/of micro-organismen.
In de algemene Europese norm voor handschoenen (EN 420) vind je onder andere de genormeerde handschoenmaten terug.

 

Hoe vind ik de juiste maat?

Het gebruik van de juiste maat van handschoenen zal het draagcomfort en de tastzin optimaliseren. De handomtrek meet je met een lintmeter 20mm boven de duiminzet (en onder de vingers). De lengte meet je van het polsgewricht tot het uiteinde van de middenvinger (zie ook tekening).

 Handschoenmaat

Maat

Handschoen maat

Handmaten (mm)

Minimum lengte handschoen (mm)

Omtrek

Lengte

XS

6

152

160

220

S

7

178

171

230

M

8

203

182

240

L

9

229

192

250

XL

10

254

204

260

XXL

11

279

215

270

 

 

 

Hoe doe je medische handschoenen aan?

 1. Neem een handschoen uit de dispenserdoos.
 2. Trek de handschoen aan de linker- of rechterhand aan, totdat deze mooi past in de handpalm.
 3. Trek de manchet van de handschoen goed tot over de pols aan.
 4. Herhaal dezelfde procedure voor de andere hand.
 5. Controleer of de handschoenen naadloos passen.

 

Hoe trek je medische handschoenen weer uit?

 1. Neem de buitenkant van de manchet vast en vermijdt daarbij contact met de huid.
 2. Trek de handschoen binnenste buiten uit.
 3. Vouw de uitgetrokken handschoen tot een prop en hou deze vast in de nog gehandschoende hand.
 4. Schuif een vinger tussen de pols en de binnenkant van de manchet
 5. Trek zo de manchet naar beneden en wikkel deze rond de vastgehouden prop van de andere handschoen.
 6. Deponeer zo beide handschoenen samen in een afvalcontainer of -zak.

 

Ben je klaar om je keuze te maken? Klik dan snel op deze link en ontdek ons gamma medische handschoenen.

Reacties

 1. Tomas Tomas

  Beste,

  Dit zijn respectievelijk het productielotnummer en de productiedatum; MFG staat voor 'manufacturing'. Shipment# is een verzendingsnummer.
  Mvg,
  Tomas

 2. Lena Van Damme Lena Van Damme

  Beste, ik kreeg een doos handschoenen voor privé gebruik maar was op zoek naar de betekenis van de gegevens op de doos. Ik bezocht deze site en ben dankbaar om de zeer bruikbare info. Kunnen jullie mij verduidelijken wat volgende gegevens op mijn doos betekenen: MFG Lot 1023 / MFG date jul 2001 / Shipmt(hekje) 4021? Met oprechte dank!

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Stel hier uw voorkeuren in voor het gebruik van cookies op onze website. Manage cookies